Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το αλάτι της γης-Salt of the Earth

Το “Αλάτι της Γης”-1954 είναι μια εξαιρετικά τολμηρή ταινία, γι’ αυτό και παρέμεινε απαγορευμένη στις ΗΠΑ μέχρι το 1965: Γυρίστηκε στην καρδιά του “Ψυχρού Πολέμου”  έχοντας μια ξεκάθαρη εργατική θέση. 
Στην ταινία συμμετέχουν μόλις 5 επαγγελματίες ηθοποιοί, ενώ το υπόλοιπο καστ συμπληρώνεται από πραγματικούς μεταλλωρύχους που ερμηνεύουν τους ρόλους τους χωρίς κανένα ερασιτεχνισμό.
Στην εξέλιξη της ταινίας, η αστυνομία δεν παρουσιάζεται σαν ουδέτερος μηχανισμός “διαφύλαξης της τάξης” αλλά σαν εντολοδόχος της εργοδοσίας – κατασταλτικός μηχανισμός στην υπηρεσία τους. Χαρακτηριστικό της ξεκάθαρης αντίληψης του Μπίμπερμαν είναι η αναλογική εκπροσώπηση των δυνάμεων που συμμετέχουν στη σύγκρουση: Τρεις-τέσσερις εκπρόσωποι της εταιρείας μαζί με μια χούφτα αστυνομικούς απέναντι στους εκατοντάδες αποφασισμένους εργάτες και εργάτριες: Ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στην κοινωνία.


 Η ταινία στο ΥΤ ΕΔΩ

Η ταινία και  ΕΔΩ (moviereviews.gr)

Θα υπάρχει κάτω δεξιά στη ταινιοθήκη.


2 σχόλια:

  1. Ως το 1965 υπό απαγόρευση η ταινία...

    Φαίνεται πως η χώρα της (ακίνδυνης) ελευθερίας
    ΔΕΝ ανέχεται
    επικίνδυνα παραδείγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιά ελευθερία αγαπητέ ιχνηλάτη,σ'αυτή τη χώρα?άγνωστο είδος.Ούτε καν αυτή της "αγοράς" που πιπιλίζουν δεν υπάρχει πραγματικά.

      Διαγραφή