Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Βιβλίο-Ελληνικά Ex Libris

H ακριβής μετάφραση θα ήταν "εκ των βιβλίων.."(του τάδε) ή χάριν συντομίας "Βιβλιόσημο", τίθεται στα βιβλία ως ένδειξη του ιδιοκτήτη του,και υπενθύμιση για την επιστροφή σε περίπτωση δανεισμού. Η παράδοση του ex-libris ξεκινά περίπου μαζί με την τυπογραφία.Εξυπηρετεί την ανάγκη επιστροφής του βιβλίου στον αρχικό κάτοχο,αφού η σπανιότητα και το υψηλό κόστος έκαναν το βιβλίο είδος πολυτελείας και πολλαπλά δανειζόμενο.

To θέμα των ex-Libris έχει αναπτυχθεί αρκετά.Ενδεικτικά εδώ και εδώ








Σήμερα η αναφορά θα είναι στο μοναδικό βιβλίο-λεύκωμα που εκδόθηκε στην Ελλάδα και αφορά τα Ελληνικά ex-Libris.Τυπώθηκαν μόνο 850 αριθμημένα αντίτυπα.





Στο εξώφυλλο φέρει σε χαλκογραφία ex-libris που σχεδίασε ο μεγάλος ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

Ακολουθούν μερικά από τα Ex-Libris που σχεδίασαν γνωστοί Έλληνες χαράκτες και ζωγράφοι

Δημήτρης Γαλάνης-Παρίσι 1920-1950


Κ.Παρθένης 1925 "ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΡΑΕΙΣ"


Γ.Κεφαλληνός-δικό του "Αθηνά"

Μέσα στη κατοχή 1942-1944 ο Γ.Τσαρούχης σχεδίασε και ο Γ.Μανουσάκης χάραξε το Ex-Libris για το Λίνο Πολίτη.Το σύμβολο της σκλαβωμένης Ελλάδας είναι προφανές.Για τις δύο φιγούρες που υπάρχουν στο βάθος,ο Τσαρούχης έλεγε ότι συμβόλιζαν τις συνωμοσίες των ξένων δυνάμεων. Επίκαιρο και σήμερα.

Γ.Τσαρούχης 1942-1944 "Ελλάδα και ξένες δυνάμεις"



Τ.Κατσουλίδης 1989-για Εκδόσεις "ΥΑΚΙΝΘΟΣ"


Η παράδοση συνεχίζεται έως σήμερα και με πολλές νέες τεχνικές (πχ βινύλιο).
Ένα παράδειγμα Ex-Libris που βασίστηκε σε πίνακα με "Λόβερ Συριανό" του λαϊκού ζωγράφου και ναυπηγού στο ταρσανά Βόλου Νίκου Α.Χριστόπουλου(1880-1961)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου