Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Οι στάχτες του Bruce Chatwin....

Ο Άγγλος συγγραφέας Bruce Chatwin (1940-1989) μας έδωσε μερικά εξαιρετικά βιβλία και έφυγε νέος.
Ο ίδιος εγκατέλειψε νωρίς τη διευθυντική θέση στους Sotheby's και ακολούθησε την ιδέα του ό,τι ο άνθρωπος είναι και πρέπει να είναι νομάδας.Σώματι και πνεύματι.Τίποτα καθηλωμένο.Σε όλα ανοικτός και διδασκόμενος.
Γυρίζοντας όλο το κόσμο,έγραψε για την Παταγονία, Αφρική, Ιθαγενείς Αυστραλίας, Κίνα, Ρωσία,κ.α.
Το βιβλίο του για τους Ιθαγενείς της Αυστραλίας το τελείωσε το 1985 στην Καρδαμύλη της Μάνης όπου διέμεινε ατενίζοντας ανατολικά τον Ταύγετο και τη θάλασσα δυτικά.Την περιοχή νομίζω τη γνώρισε χάρη στον επίσης συγγραφέα και φίλο του Σεφέρη, Πάτρικ Λη Φέρμορ,ο οποίος είχε εγκατασταθεί εκεί από το '60.

Το 1988 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και ασπάσθηκε την Ορθοδοξία.Πέθανε το 1989.Κατά δική του επιθυμία η τέφρα του μεταφέρθηκε και τάφηκε, δεν σκορπίστηκε στη Μάνη.

Δυστυχώς ελάχιστοι-ούτε καν οι ντόπιοι-δεν γνωρίζουν που, και ποιος ήταν.
Η ταφή της τέφρας του έγινε στη δεξιά πλευρά του ιερού (βλέποντας ανατολικά προς τον Ταΰγετο) του βυζαντινού ναού του Αγίου Νικολάου κάτω από το χωριό Εξωχώρι το οποίο βρίσκεται 7 χλμ.ανατολικά της Καρδαμύλης στους πρόποδες του Ταΰγετου.Ο επισκέπτης αφού περάσει από το Σχολείο κατευθυνόμενος προς τη συνοικία "Κάτω Χώρα" θα αφήσει το αυτοκίνητο σε μικρό χώρο στάθμευσης και θα περπατήσει  περίπου 300 μέτρα για να φτάσει στο ναό.
 Δεν υπάρχει ένδειξη για το ακριβές σημείο ταφής της τέφρας .

Σημ.Την μαρτυρία ό,τι η τέφρα δεν σκορπίστηκε,όπως λανθασμένα αναφέρεται μερικές φορές,την δίνει ο ίδιος ο άνθρωπος που  έκανε την απόθεση-ταφή, ο ξενοδόχος Νίκος Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου