Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Δοσιλογισμός εκ Παρισίων-η "Αντιγόνη" του Ανούιγ

Αφορμή πάλι οι διάφοροι πλασιέδες που με επικάλυψη την δήθεν "κριτική"διαφημίζουν ένα ελεεινό και κατάπτυστο θεατρικό έργο,την "Αντιγόνη" του Ανούιγ.Πριν 2-3 χρόνια νομίζω το είχε κάνει ένας άλλος  μέγας ντενεκές και Ω!! πάλι οι κριτικο-πλασιέδες το βρήκαν μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Ας πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα.
Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε και παίχτηκε το 1942 μέσα στη μαύρη κατοχή της Γαλλίας από τους Γερμανούς και την κυβέρνηση του Βισύ,που όχι μόνο δεν το εμπόδισαν αλλά το προώθησαν με κάθε τρόπο.
ΓΙΑΤΊ?
Διότι είναι ένας ύμνος στην εξουσία και την απολυταρχία και απόρριψη κάθε μορφής αντίστασης.Το κεντρικό πρόσωπο ουσιαστικά είναι ο Κρέοντας και το  νόημα είναι το αντίθετο του Σοφοκλή.Δηλ.μας λέει αφήστε τα κουραφέξαλα για θείους νόμους και ηθικές,το δίκιο το έχει μόνο η δύναμη και η πυγμή,μπορεί να κάνει ότι θέλει γιατί έχει αναλάβει να οδηγεί αυτή την άθλια μάζα που λέγεται λαός.
Ο φασισμός συμπυκνωμένος.
Μετά το τέλος του πολέμου αυτό το κραυγαλέο δοσιλογικό  κατασκεύασμα αλλά προπαντός ο Ανούιγ έπρεπε να ξεπλυθούν από το στίγμα και άρχισε η πολύ γνωστή και σε μας επιχείρηση ο δοσίλογος να παρουσιαστεί ως αντιστασιακός και πατριώτης.
Και μας λένε οι όμοιοι του,ότι όχι ΔΕΝ καταλάβαμε καλά ΓΙΑΤΊ ΕΊΜΑΣΤΕ ΗΛΊΘΙΟΙ,δεν λέει αυτό που καταλαβαίνουμε,λέει το αντίθετο κλπ.
Αλλά στο αμείλικτο ερώτημα:Οι Γερμανοί το 1942 στο αποκορύφωμα της δύναμης τους,ήταν και αυτοί ηλίθιοι και δεν καταλάβαιναν τι λέει,γι' αυτό οι ανόητοι το πατρονάρισαν μαζί με το Βισύ δεν θα μας απαντήσει κανείς.
Υπόγεια, με ψέματα και δηθενιές, έως σήμερα θα είναι το εργαλείο της μαύρης προπαγάνδας για την υποταγή.

Υ.Γ.-Ο Ανούιγ και στη "Μήδεια" ανάλογη αντιστροφή κάνει.Αλλά και όλα του τα έργα μας επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια Ασημαντότητα που το μόνο της προσόν είναι το "εκ Παρισίων" για τους γελοίους γραικύλους μας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου