Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Άξιος εστί

Σήμερα λοιπόν τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ ποτέ δεν θα είναι αρκετό,και τα λόγια φτωχαίνουν.

Θέλω να επιμείνω μόνο σε ένα έργο του, ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, και ένα χαρακτηριστικό του που δεν έχει τονισθεί και είναι σημαντικότατο.

Είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟ ένα έντεχνο έργο με επώνυμους δημιουργούς (δηλ.ΜΗ ΔΗΜΩΔΕΣ-Ανωνύμου λαϊκού δημιουργού) να γίνεται καθολικά δεκτό από έναν λαό,πέρα από χρόνο,τάξεις,μόρφωση κλπ).
Το βασικό στοιχείο είναι η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ στη ΜΟΡΦΗ και στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Για να βρούμε κάτι αντίστοιχο στον Ελληνικό πολιτισμό πρέπει να κάνουμε άλματα αιώνων.Το αμέσως προηγούμενο ανάλογο είναι ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ του Β.Κορνάρου.
Άρα μιλάμε για το κορυφαίο έργο του Νέου Ελληνισμού και το οφείλουμε στον Μίκη ως κοινωνού (1964) του έργου του Ελύτη (1959).






Υ.Γ.

  1. Ο Μίκης ποτέ δεν ήταν μικρόψυχος και ιδιοκτησιακός
  2. Τον Μίκη προσπάθησαν πολλοί να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά.Τις περισσότερες φορές απέτυχαν.Τελευταία προσπάθεια έκανε ο Τσίπρας και ευτυχώς απέτυχε.
  3. Αυτοβιογραφική πληρότητα με χειμαρρώδη λόγο για τα πάντα και απολαυστική ανάγνωση είναι οι σειρά συνεντεύξεων με το Γ.Μαλούχο που εκδόθηκε σε 2 μεγάλους τόμους το 2004.Μετά κυκλοφόρησε από άλλο εκδοτικό σε 1 τόμο.Τώρα νομίζω ότι είναι εξαντλημένες και οι δύο εκδόσεις.Αν βρείτε πουθενά το δίτομο μη το αφήσετε.Είναι η ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και όχι μόνο.
α'τόμος
β'τόμος



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου