Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο κόσμος κατ'εμέ-Ο βίος και τα πάθη μου

Ο Ροβήρος Μανθούλης είναι γνωστός κινηματογραφιστής και όχι μόνο.Έχει κάνει πολλά ντοκιμαντέρ και έχει ανακαλύψει ντοκουμέντα όπως π.χ. την χαμένη ταινία "Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας" που έκανε ο Μ.Ζαχαρίας και ο Γ.Σεβαστίκογλου το 1948 για τον Δημοκρατικό στρατό.


Γεννημένος το 1929,το βιβλίο αυτό είναι μια μαρτυρία για όσα έζησε,έμαθε και έπαθε στον "μικρό"20ο αιώνα.
Από Μεταξά,κατοχή-ΕΠΟΝ έως χούντα, μεταπολίτευση, Πασοκρατία '80.
Δεν περιορίζεται όμως μόνο στα ελληνικά πλαίσια. Σπουδάζει,δουλεύει και ζει για μεγάλα διαστήματα στην Αμερική και τη Γαλλία και τον απασχολούν γεγονότα με διεθνές βάρος όπως π.χ.Μακαρθισμός,δολοφονία Κένεντι, Μάης '68.
Αναφέρονται δεκάδες ονόματα καλλιτεχνών,πνευματικών ανθρώπων και πολιτικών και περιγράφονται όπως τους γνώρισε ο ίδιος. Δεν αγιογραφεί,αντίθετα πολλές φορές είναι αυστηρά ευθύς όπως στην ιστόρηση των αθλιοτήτων του Πάγκαλου,ή στην άρνηση της Αρβελέρ να βοηθήσει έστω και ελάχιστα τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Γαλλία,βάζοντας τον άντρα της να δηλώνει ότι η κυρία είναι Γαλλίς πολίτης...
Αν και πολυσέλιδο(612 σελ.)μπορούμε να πούμε ότι διαβάζεται ευχάριστα και έχει ενδιαφέρον ως κατάθεση μιας ζωής.  

2 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντικό Λύσιππε,
    ευχαριστώ και κοινοποιώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο κατακλυσμό των άχρηστων "πληροφοριών"προσπαθούμε να προλάβουμε τις σημαντικές τουλάχιστον για βιβλία και ότι καταφέρουμε, το μοιραζόμαστε με τους φίλους.Το ξέρεις καλά αυτό Δάφνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή