Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ιστορική αμνησία/άγνοια στην αριστερά?

Δε θα έκανα αναφορά αν δεν έβλεπα αυτό στο left.gr για το θάνατο του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη σε ηλικία 97 ετών στη Βιέννη.
Τον παρουσιάζει διαπρεπέστατο και ούτε μία λέξη ό,τι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους δωσίλογους της κατοχής που έφυγε ακολουθώντας το στρατό κατοχής και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί.

Γράφει ο ιστορικός Ιάκωβος Χονδροματίδης 

"...Μια από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις των Ελλήνων φυγάδων της Βιέννης ήταν η παρουσία κλιμακίου της «Εθνικής Επιτροπής» και η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη της αυστριακής πρωτεύουσας κατά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Κάτω από συνεχή βροχή, ένας Αυστριακός φωτορεπόρτερ φωτογράφισε τα πρόσωπα της τελετής. Ανάμεσά τους διακρίνονται ο Αριστ. Ανδρόνικος, ο Χάρης Λάμπρου του Τμήματος Διαφωτίσεως, ο Αλέξανδρος Πανταζής από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Βλαχογιάννης. Ο Π.Ε., γνωστός σήμερα πανεπιστημιακός καθηγητής και ερευνητής των αυστριακών ιστορικών αρχείων, και ο άγνωστος τότε αλλά διάσημος αργότερα σκηνοθέτης μουσικοχορευτικών ταινιών της δεκαετίας του 1960, Γ.Δ. Οι δύο τελευταίοι παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι του Τμήματος Νεολαίας της Εθνικής Επιτροπής...."

Ο Π.Ε. είναι ο διαπρεπέστατος Πολυχρόνης Ενεπεκίδης και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο σκηνοθέτης Γ.Δ.

Ο λόγος που πρέπει να γίνει αναφορά στο παρελθόν του Ενεπεκίδη δεν είναι άλλος από ένα ALARM.
Έχει εκτενή παρουσία με ιστορικά βιβλία,αρχεία και αρθογραφία.Αν κάποιος διαβάσει τα πονήματα του ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ποιος ήταν αυτός που γράφει και ποιες οι ιδέες του.

2 σχόλια:

  1. νταξ μωρέ φαντάζομαι για να γεμίσουν τις σελίδες θα το έκαναν.... ήταν όμως μπουμπούκι ο κυριούλης... εγώ για τον Γ. Δ..... τον σκηνοθέτη σπάω το μυαλό μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για να σε βοηθήσω το μικρό του Γιάννης και το επώνυμο τελειώνει σε ...ίδης( δεν είναι ο ...κατσαβίδης...)

      Διαγραφή