Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Εργαζόμενος των Praktiker αυτοκτόνησε


Δύο μέρες μετά την αναγκαστική παραίτηση ο εργαζόμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του - Συνθήκες που θυμίζουν κάτεργο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι 

Ο 49χρονος ΣΒ, υπάλληλος του πολυκαταστήματος Praktiker στο Αιγάλεω, εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του, ώστε να μη φανεί ως απόλυση, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του. 
Δύο μέρες μετά, βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του. 
Όπως τόνισαν, η αναγκαστική παραίτηση ήταν ο τρόπος να τιμωρηθεί ο άτυχος εργαζόμενος για μια… ανοιχτή συσκευασία που βρέθηκε στο χώρο ευθύνης του. Η ομάδα σεκιούριτι τον οδήγησε στο γραφείο της διεύθυνσης, αφήνοντας υπόνοια ότι μπορεί και να έκλεψε. Ο ΣΒ ένιωσε ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, έπειτα από 12 χρόνια εργασίας, στη διάρκεια των οποίων δεν είχε δώσει καμία αφορμή να τον κατηγορήσουν. 

Η παραίτηση, κάτω από πιεστικές και αδιευκρίνιστες συνθήκες, υπεγράφη την 1η Φεβρουαρίου. 
Στις 3 Φεβρουαρίου οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, γιατί από το διαμέρισμά τους αναδυόταν δυσοσμία... 
Η κηδεία του έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους συναδέλφους του. H διοίκηση απέφυγε να καλύψει τα έξοδα (ζήτησε  από το σωματείο να υποβάλει επίσημο αίτημα), για να μην φανεί ότι αισθάνεται τύψεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.
 Οι συνάδελφοί του και κυρίως η ομάδα σεκιούριτι περιμένουν να κληθούν για κατάθεση από τους αστυνομικούς του ΑΤ Κορυδαλλού, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.
 Με αφορμή την αυτοκτονία, εκπρόσωποι σωματείων στον ιδιωτικό τομέα καταγγέλλουν ότι το σκηνικό στη συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία θυμίζει κάτεργο, στο οποίο μοχθούν οι  εργαζόμενοι έναντι 600 και 700 ευρώ. Πολλές φορές δουλεύουν με ημιαπασχόληση, με αποτέλεσμα να εισπράττουν τα μισά. 
Εργαζόμενοι καταγγέλλουν την Praktiker Hellas για τις αντεργατικές της πρακτικές, την ώρα που η μητρική Praktiker Γερμανίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και υψηλών χρεών. 
Η ελληνική διοίκηση απολύει με το παραμικρό (γιατί κάποιος μίλησε, γιατί κάποιος δεν ή
ξερε με λεπτομέρειες όλες τις προσφορές…), καθώς απ’ έξω περιμένουν στρατιές ανέργων. Μάλιστα, πρόσφατα προχώρησε σε μονομερή μείωση μισθών κατά 7%, στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με την προβλεπόμενη μείωση. 

4 σχόλια:

  1. Τυχαίο γεγονός...
    Όπως άλλα 4 (και βάλε) χιλιάδες ''άτυχα περιστατικά"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έτυχαν,τους πέτυχαν..
    Το χειρότερο είναι ό,τι κανείς δε θα λογοδοτήσει για όλα αυτά τα εγκλήματα,Ιχνηλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που ξέρεις; Mπορεί να έλθει "το πλήρωμα του χρόνου"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή