Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ετοιμαστείτε,έγινε «copy – paste» του DNA σε μακάκους(πρωτεύοντα θηλαστικά όπως ο άνθρωπος)

Παλέψανε γενιές και γενιές να διαιωνίσουν τα λαμπρά γονίδια τους και τα χαρίσματα τους και έρχεται τώρα ο κινέζος επιστήμων με το μακάκο του και τα κάνουν αγνώριστα...

Γενετική «επανάσταση» μέσω «copy – paste» του DNA


Το δρόμο σε μια νέα εποχή γενετικής ιατρικής ενδεχομένως να ανοίγει μία μέθοδος ταχείας «χειραγώγησης» του DNA κατά βούληση, η οποία αποτελεί ένα είδους «copy- paste» των γονιδίων.
Η εν λόγω τεχνική επιτυγχάνει την ακριβέστερη τροποποίηση (κατευθυνόμενη μετάλλαξη) του γενετικού υλικού ενός ζωντανού οργανισμού.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε μαϊμούδες από κινέζους επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Τζιαχάο Σα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ. Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα των Science, Nature και του Guardian, η τεχνική, με την ονομασία Crispr/ Cas9 επιτρέπει την προσθήκη νέων γονιδίων, τη διαγραφή υπαρχόντων ή την τροποποίησή τους.
Οι μακάκοι στην Κίνα είναι τα πρώτα στον κόσμο πρωτεύοντα θηλαστικά (όπου ανήκουν και οι άνθρωποι), των οποίων το γονιδίωμα τροποποιήθηκε με τη νέα γενετική τεχνική μεγάλης ακρίβειας. Οι κινέζοι επιστήμονες μετάλλαξαν με απολύτως στοχευμένο τρόπο δύο γονίδια σε γονιμοποιημένα ωάρια των μακάκων, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν σε παρένθετες μητέρες, από τις οποίες μερικές γέννησαν και άλλες απέβαλαν.
Γενετιστές από όλο τον κόσμο χαιρέτισαν το νέο βήμα στο πεδίο της γενετικής μηχανικής, λόγω των τρομερών δυνατοτήτων που ανοίγει.
πηγή ΑΜΠΕ-Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου