Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ιταλικές τράπεζες εναντίον Ευρώ

Mediobanca: Προειδοποιεί για έξοδο Ιταλίας από ευρώ

Το ευρώ έχει πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ιταλίας, αναφέρει η Mediobanca που προειδοποιεί για έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα. Αιχμές για το εμπορικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και το κόστος που επωμίσθηκε ο Νότος μετά την κρίση του 2008.

Η Ιταλία έχει εισέλθει σε ένα "αρνητικό σπιράλ παραγωγικότητας" από τότε που συνέδεσε την συναλλαγματική της ισοτιμία με το ευρώ, αναφέρει σε έκθεση της η Mediobanca.
Η ιταλική τράπεζα επισημαίνει στην έκθεση της πως η νομισματική ένωση επέτρεψε στην Γερμανία να εξασφαλίσει εμπορικό πλεονέκτημα, συσσωρεύοντας πλεόνασμα €1,4 τρισ. ή 50% του γερμανικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διασφάλιση του πλεονεκτήματος της Γερμανίας οδηγεί την ευρωζώνη σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.
Παράλληλα, η Mediobanca κατηγορεί τις αρχές της ΕΕ ότι μετέφεραν όλο το βάρος της προσαρμογής μετά την κρίση του 2008 στα αδύναμα κράτη μέλη, κλείνοντας τα μάτια στο αρνητικό υφεσιακό σπιράλ που προκλήθηκε στο Νότο.

Ο Βορράς πρέπει να "συναντήσει την περιφέρεια στα μισά του δρόμου", τονίζει.

Η τράπεζα προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική της ΕΕ, η Ιταλία κινδυνεύει να έχει την μοίρα της Αργεντινής, η οποία αναγκάστηκε να αποσυνδέσει το νόμισμα της από το δολάριο το 2001.

πηγή Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου