Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Υ-η καταγωγή του άνδρα

Κατά "η καταγωγή των ειδών" και "η καταγωγή του ανθρώπου" του μεγάλου Δαρβίνου,ο καθηγητής γενετικής Στηβ Τζόουνς (Steve Jones) δίνει στο εκλαϊκευτικό βιβλίο επιστήμης "Υ-η καταγωγή του άνδρα" μια μελέτη πάνω στο ανδρικό φύλο.
'Οπως λέει στο πρόλογο ο συγγραφέας"περιγράφει την αναζήτηση της ανδρικής φύσης,και παραδέχεται απρόθυμα ότι,τελικά κάθε άνδρας πρέπει να δώσει μάχη για να μη γίνει θηλυκό..."
Αν και ο άξονας είναι η γενετική επιστήμη,υπάρχει μια ευρύτητα αναφορών πάνω στο θέμα. Ιστορική, κοινωνιολογική, εθνολογική,ακόμη και πολιτική.
Το βιβλίο δεν απαιτεί ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις από τον αναγνώστη,και κρατά το ενδιαφέρον του σε όλες τις ενότητες.

Μερικά αποσπάσματα

-Η Βιολογία αποδεικνύει ότι δεύτερο φύλο είναι το ανδρικό και όχι το γυναικείο.

-Δεν υπάρχει αμφιβολία από γενετική άποψη ότι ο άνθρωπος ανήκει στα ζώα.Τα περισσότερα πρωτεύοντα θηλαστικά ζουν σε ομάδες.Τα είδη που επιλέγουν τον έκλυτο σεξουαλικό βίο είναι τα περισσότερα.

-Η φτώχεια αφοπλίζει οργασμικά τον άνδρα στον ίδιο βαθμό με το αλκοόλ και το καπνό

-Μετά τον εκατονταετή πόλεμο,τα γερμανικά κρατίδια νομιμοποίησαν τη πολυγαμία.Μέσα σε μία γενιά οι αναλογία φύλων αποκαταστάθηκε,και επανήλθε η μονογαμία.

-Οι άνδρες που κληρονομούν μεγάλες περιουσίες συνήθως εξαπλώνουν τα γονίδια τους περισσότερο.Στη Σουηδία του 19ου αιώνα 3 στους 4 (75%) νέους των κατώτερων τάξεων έμεναν ανύπαντροι,ενώ στις ανώτερες τάξεις η αναλογία ήταν 1 στους 5 (20%).

-Με κριτήριο (που ΔΕΝ είναι απόλυτα αξιόπιστο),η τεστοστερόνη που σχετίζεται με τη φαλάκρα,έπαιξε πολιτικό ρόλο.Κατά μία έννοια οι φαλακροί υπήρξαν μεταρρυθμιστές,ενώ οι δασύτριχοι αντιδραστικοί. Παραδείγματα από Ρωσία και ΗΠΑ.
Λένιν (φαλακρός/μεταρρυθμιστής)-Στάλιν(δασύτριχος/αντιδραστικός)-Χρουστσόφ(φαλακρός/μεταρρυθμιστής)-Μπρέζνιεφ(δασύτριχος/αντιδραστικός)....
Στις ΗΠΑ πριν τον Αϊζενχάουερ,αρκετοί πρόεδροι ήταν φαλακροί,αλλά κανένας φαλακρός δεν κατάφερε να εκλεγεί μετά τη δεκαετία του 1950 (αντίδραση)

-Η φαλάκρα είναι οικογενειακή υπόθεση.Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φαλακροί άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες,αλλά ο ισχυρισμός ότι είναι υπερσεξουαλικοί είναι μύθος.

-'Οπως θα έλεγε και ο Galen,"Όλα τα ζώα είναι θλιμμένα μετά τη συνουσία,εκτός απ' το κορίτσι και το πετεινό."

-Συνήθως το σεξ και τα ψέματα πάνε χέρι-χέρι.

-Το τοπίο των γονιδίων που καταγράφεται σήμερα στην Ευρώπη είναι μάλλον πληκτικό.Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια τάση που εκτείνεται από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά...

-Με βάση τα αρχεία των 5 τελευταίων αιώνων 1 στους 3 άνδρες δεν απέκτησε κανέναν εγγονό.....και αποδεικνύεται η τάση ακόμη και των ισχυρότερων πατρικών γραμμών να αφανίζονται..

-Τα αγόρια παίζουν με τους φίλους τους 10 φορές περισσότερο απ' ότι τα κορίτσια.Προτιμούν ομάδες και πιο σκληρά χόμπι.

-Όταν η ζωή δυσκολεύει οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άνδρες.Όταν είναι εύκολη οι άνδρες παραδίδονται στις απολαύσεις,και βγαίνουν πάλι χαμένοι.

-Μέχρι τα 30 η αναλογία των φύλων είναι περίπου 1 προς 1. Στα 80 όμως η αναλογία είναι 1 προς 3.Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πεθαίνουν όταν εκτίθενται στην τεστοστερόνη.

-Οι εργένηδες-όχι όμως οι άγαμες γυναίκες-παρουσιάζουν διπλάσια θνησιμότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.Αυτό το είχε επισημάνει ήδη ο Δαρβίνος.

-Τα γονίδια υποτάσονατι στην εκάστοτε  κοινωνική πραγματικότητα

Και επειδή μας έκανε ράκη ο επιστήμων....ένα τραγουδάκι για το πραγματικά αδύνατο φύλο.


upd-Και αυτό με υπόδειξη του Στρατολάτη


4 σχόλια:

  1. Ποιος Χατζιδάκης;
    Ιδού το κατάλληλο σάουντρακ για το ποστ:
    http://www.youtube.com/watch?v=Wal-q0Wny8c
    Morrissey φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδες τι ΘΑΥΜΑΣΙΑ κάνει η πινελιά σου και η ...προσήνεια του φίλου σου.Προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή